Tietoa uintikisoista ja niihin osallistumisesta

Kilpaileminen on hyvä liittää uintiharrastukseen jossain muodossa jo uintiuran alussa. Tällöin kynnys osallistumiseen ei nouse liian korkeaksi vaan kilpailut ovat heti alusta asti luonnollinen osa uintiharrastusta.

Usein uimarin ensimmäiset kilpailut jännittävät uimarin vanhempia enemmän kuin itse pikku urheilijaa. Vanhempien on hyvä muistaa, että lapsen ohjaaminen kuuluu valmentajan tehtäviin. Vanhempien mukana olo ja kannustus kilpailuissa on myös tärkeää.

Ennen kuin kilpailuihin lähdetään on hyvä osata kilpailurutiinit kuten startit, käännökset ja muut olennaiset säännöt. Vastuu nuoren uimarin kilpailutaidoista on hänen valmentajallaan. Kilpailuun valmistautuminen (pdf) sisältää tietoa ilmoittautumisesta sekä ohjeita kisaan ja sitä edeltävään päivään.

Kisakutsussa on mainittu uintilajit. Eri kisojen kisakutsut löydät uimaliiton sivuilta

Hyvissä ajoin ennen kisoja valmentaja laittaa viestin ja kyselee kisaosallistumisesta. Valmentaja päättää uitavat lajit usein yhdessä uimarin kanssa. Seura maksaa starttimaksut.

Kilpailut uidaan laji kerrallaan, siten että parhaalla ajalla ilmoitetut uimarit uivat viimeisissä erissä. Lajin tuloksissa ajat ratkaisevat, eli aiemmassa erässä lujaa uinut uimari ohittaa myöhemmässä erässä hiljempaa uineen uimarin. Kilpailut uidaan omassa ikäsarjassa. Jokaisessa lajissa on useita ikäsarjoja, joissa jaetaan palkinnot Jos uimarille ei ole omaa ikäsarjaa niin hän ui vanhemmassa ikäsarjassa. Ikäsarjassa syntymävuosi ratkaisee (ei syntymäpäivä). Lajit ilmoitetaan lyhenteenä esim. P-13 tarkoittaa kyseisenä vuonna 13-vuotta täyttävät pojat. Uimari voidaan hylätä mikäli hän on uinut sääntöjen vastaisesti. Useimmiten hylkäykset johtuvat väärin tehdyistä käännöksistä tai vilppilähdöistä viesteissä.

Jokaisen on huolehdittava itse omasta vakuutusturvastaan. Kilpailuissa käyvät uimarit ovat vakuutettuja Blue Cardin kautta.

Mukaan täytyy ottaa kisalajien määrän verran uimapukuja, shortsit, t-paita, seuran uimalakki, pyyhkeitä, uimalasit ja sisäkengät. Myös kannatusjoukkojen kannattaa ottaa  shortsit ja t-paita mukaan, sillä hallissa on todella kuuma.  Seuramme paitoja ja tuotteita on myynnissä myös kannatusjoukoille. Myös sisäkengät ovat ihan kätevät myös vanhemmille. Vanhemmat ovat seuraamassa kilpailuja katsomossa. Sisäänpääsymaksua uimakisoihin ei ole, mutta paikalla myydään lähtölistoja.

Uimarille ehdottomasti mukaan juomapullo (laimeaa mehua tai vettä) ja kisaevästä, esim. vaaleaa leipää juustolla tai kinkulla, pilttejä, banaania, viinirypäleitä, myslipatukoita tms. Lisätietoa terveellisestä ravinnosta löytyy täältä. Herkkuja syödään vasta paluumatkalla eli kisapaikalla ei herkutella, kuten ei yleensäkään, vaikka omat lajit olisi uitu.

Muista lihashuolto ja venyttely (pdf)

Tervetuloa kisoihin!


Haluatko liittyä seuraan?

Seurassa alkaa tammikuussa kolme uintikurssia lauantai aamupäivisin. Kurssit on tarkoitettu 2014-syntyneille ja nuoremmille. Kurssit ovat Vesiralli 1, Vesiralli 2-3 sekä Tekniikkaralli 1. Uintivaatimukset Vesiralli 1 – 25m, Vesiralli 2-3 – 50m, Tekniikkaralli 1 – 150m.

Ilmoittautumiset ja lisätietokyselyt: kurssit@uikaa.fi

Facebookista

Yhteystiedot

Heli Rantanen
puheenjohtaja
puheenjohtaja@uikaa.fi

Minna Kunnas
valmennus
valmennustiimi@uikaa.fi

Elina Heinonen
kurssit
kurssit@uikaa.fi